Soorten ontslag

Soorten ontslag


Niet ieder soort ontslag is hetzelfde. Er zijn verschillende soorten van ontslag. Allereerst moet er onderscheid gemaakt worden of er wel of niet sprake is van een arbeidsovereenkomst. Zonder arbeidsovereenkomst is het makkelijker om ontslagen te worden dan zonder arbeidsovereenkomst. Wanneer een werknemer een arbeidsovereenkomst heeft, mag hij niet zomaar ontslagen worden. Hier moet een goede reden voor zijn. Hieronder staat uitgelegd hoe een ontslag gaat bij:

  • Proeftijd
  • Arbeidsovereenkomst voor bepaalde tijd
  • Arbeidsovereenkomst voor onbepaalde tijd



Ontslag tijdens je proeftijd


Je kan tijdens een proeftijd niet zomaar ontslagen worden. Een proeftijd is bedoeld als soort van kennismaking. Je werkgever moet je wel een kans geven om te laten zien hoe je je werk doet. Wanneer je werkgever van mening is dat je je werk niet naar behoren uitvoert of dat je toch niet geschikt bent voor de baan heeft hij wel een reden om je tijdens je proeftijd te ontslaan. Maar hij moet dit wel onderbouwen. Wanneer je van mening bent dat je ontslag tijdens je proeftijd niet terecht is doe je er slim aan om dit aan te vechten. 

 


Ontslag bij een contract voor bepaalde tijd


Bij een contract voor bepaalde tijd loopt de arbeidsovereenkomst gewoon af. In principe wordt je niet ontslagen omdat je contract gewoon afloopt. Als voorbeeld, een werknemer krijgt een arbeidsovereenkomst voor een jaar. De werknemer weet dat hij maar een jaar werk heeft. Als het contract niet wordt verlengt sta je dus op straat. Maar een werknemer mag niet zomaar tijdens dit jaar worden ontslagen. Een werkgever moet hiervoor wel een goede reden hebben. 

 


Ontslag bij een contract voor onbepaalde tijd


Bij een contract voor onbepaalde tijd hebben een werkgever en werknemer een overeenkomst met elkaar voor onbepaalde tijd. Voor een werkgever is het moeilijk om iemand te ontslaan. Hij moet hiervoor wel een goede reden hebben. Je kan een ontslag op staande voet krijgen. Dit krijg je als je je erg hebt misdragen, denk bijvoorbeeld aan diefstal of fraude. Voor andere redenen geldt dat een werkgever een ontslagvergunning moet aanvragen. Dit kan bij het uwv of de kantonrechter. Een werkgever kan er ook voor kiezen om het onderling te regelen. Dit heet dan een ontslag met wederzijds goedvinden. De meeste werkgevers zullen hiervoor kiezen. Ontslag via het uwv neemt nogal wat tijd in beslag en een ontslag via de kantonrechter kan een dure zaak worden. De werkgever zal namelijk moeten aantonen waarom het noodzakelijk is om iemand te ontslaan en waarom deze werknemer juist weg moet. 



Reactie plaatsen

Reacties

Er zijn geen reacties geplaatst.

Maak jouw eigen website met JouwWeb