Ontslagvergoeding

Ontslagvergoeding


Wanneer je je ontslag krijgt kan je recht hebben op een ontslagvergoeding. Dit wordt ook wel gouden handdruk of afkoopsom genoemd. Een ontslagvergoeding is bedoeld om het leed van je baanverlies te verzachten. Ook kan het zijn dat je er door bijvoorbeeld een ww-uitkering of nieuwe baan op achteruit gaat. Met de ontslagvergoeding kan je dan het inkomensverlies compenseren. De ontslagvergoeding kan op twee manieren worden vastgesteld. Dit heeft er mee te maken hoe je je ontslag krijgt. Gaat je ontslag via de kantonrechter, dan zal hij de hoogte van de ontslagvergoeding bepalen. Wanneer het ontslag met wederzijds goed vinden plaats vindt, dan moeten werkgever en werknemer het samen eens worden over de ontslagvergoeding. 






Wanneer krijg je geen ontslagvergoeding?


Wanneer je ontslagen wordt betekent het niet dat je automatisch een ontslagvergoeding mee krijgt. Er zijn een paar punten waarnaar gekeken wordt. Wanneer bijvoorbeeld je ontslag je eigen schuld is dan heb je je recht op een ontslagvergoeding verspeelt. Ook wanneer een bedrijf failliet gaat zullen werknemers meestal geen ontslagvergoeding mee krijgen. Dit door het feit dat er simpelweg geen geld voor is. Wanneer een ontslag via het UWV werkbedrijf wordt geregeld hoeft er geen ontslagvergoeding worden vastgesteld. Wanneer je als werknemer meent dat je daar wel recht op hebt zal je naar de rechter moeten stappen. 

 


De hoogte van een ontslagvergoeding


Om de hoogte van een ontslagvergoeding vast te stellen wordt veelal gebruikt van de kantonrechtersformule. Met deze formule kan gemakkelijk worden uitgerekend op welke ontslagvergoeding iemand recht heeft. De kantonrechtersformule werkt als volgt:


A x B x C = ontslagvergoeding

A = het aantal gewogen dienstjaren. Bij A wordt er gekeken hoe lang je dienst bent bij de werkgever. Ook je leeftijd is hierbij van belang.

  • De jaren voor je 35e tellen als half dienstjaar. 
  • 35-45 = één dienstjaar
  • 46-55 = anderhalf dienstjaar
  • 55 plus = twee dienstjaren.

 


B = Het bruto salaris plus overige beloningen, zoals vakantiegeld, dertiende maand en structureel overwerk. Des te hoger het salaris des te hoger zal de ontslagvergoeding zijn.

 


C = De correctie factor. Bij de correctie factor kijkt de kantonrechter of er bijzondere omstandigheden zijn waarmee rekening moeten worden gehouden. Wanneer een werknemer het ontslag (voor een deel) aan zichzelf heeft te danken, dan kan de correctie factor 0,5 of misschien zelfs wel 0 worden. Daardoor wordt de ontslagvergoeding gehalveerd of misschien zal er uit komen dat de werkgever helemaal geen recht heeft op een ontslagvergoeding. Wanneer het ontslag door de werkgever komt of er aangetoond kan worden dat het ontslag niet noodzakelijk is, dan kan de kantonrechter een hogere correctie factor toekennen van bijvoorbeeld 1,5 of 2. Hierbij kan de ontslagvergoeding 2x zo hoog worden. Wanneer het ontslag neutraal is en er geen bijzondere omstandigheden zijn om rekening mee te houden dan zal de correctie factor 1 zijn.

 


Wanneer je ontslagen gaat worden doe je er altijd slim aan om juridisch advies in te winnen en samen te kijken of je een eerlijke ontslagvergoeding krijgt.



Maak jouw eigen website met JouwWeb