Redenen ontslag

Redenen voor ontslag


Er kunnen verschillende redenen zijn waarom iemand ontslagen wordt. Het is belangrijk om te weten wat de reden is van het ontslag, omdat dit gevolgen kan hebben voor bijvoorbeeld een ww-uitkering en een ontslagvergoeding. In dit artikel worden de verschillende redenen voor een ontslag behandeld. Zorg altijd dat je weet waarom je je ontslag krijgt en laat dit ook goed vast leggen. Wanneer je het niet eens bent met je ontslag kan je dit namelijk aanvechten.






Ontslag op staande voet


Ontslag op staande voet heeft grote gevolgen voor een werknemer. Niet alleen ben je gelijk je baan dus je inkomen kwijt, maar je hebt ook geen recht meer op een ww-uitkering. Een werknemer kan ontslag op staande voet krijgen als hij zich bijvoorbeeld strafbaar heeft gemaakt aan strafbare feiten. Hieronder valt bijvoorbeeld diefstal en fraude. Wanneer je op staande voet ontslagen wordt is het slim om hulp in te roepen van een advocaat. Zo doende kan er een zaak van gemaakt worden en zal een rechter beoordelen of het ontslag juist is. Wanneer je niet goed functioneert mag dit niet zomaar een reden zijn voor ontslag op staande voet. Hiervoor gelden weer andere regels. 

 


Ontslag wegens niet goed functioneren


Als werknemer wordt er van je verwacht dat je je werk naar behoren uitvoert. Je weet wat je begin en eind tijd is en wat je taken zijn. Sommige werknemers maken er een potje van. Ze komen bijvoorbeeld regelmatig te laat of voeren hun werk maar half uit. Voor een werkgever kan dit erg frustrerend zijn. Het kan zelfs een reden zijn dat een werkgever eigenlijk van hun werknemer af wil. Maar een werkgever mag niet zomaar iemand ontslaan wegens niet goed functioneren. Allereerst moet hij de werknemer een kans geven om te laten zien dat hij zijn werk wel goed kan uitvoeren. Wanneer iemand zijn werk niet goed uitvoert, moet hij eerst op gesprek komen bij zijn werkgever. Er wordt de werknemer vertelt wat er veranderd moet worden. Wanneer er meerdere keren een gesprek is geweest over het disfunctioneren en er veranderd niks, dan maakt de werkgever een goede kans om de werknemer te ontslaan. Word je ontslagen wegens niet goed functioneren en is het terecht, dan is de kans groot dat je geen ontslagvergoeding mee krijgt en dat je geen recht hebt op een ww-uitkering.

 


Ontslag bij faillissement


Wanneer een bedrijf failliet gaat, dan eindigt eigenlijk in alle gevallen de arbeidsovereenkomst. De werknemer zal dus op straat te komen staan. Tegen dit ontslag kan niks gedaan worden en de werknemer zal zo snel mogelijk op zoek moeten gaan naar ander werk.

 


Ontslag wegens bedrijfseconomische redenen


Je leest er iedere dag wel over in de krant. Er moeten weer zoveel banen bij een bedrijf weg omdat het slecht gaat. Een ontslag wegens bedrijfseconomische redenen kan verschillende oorzaken hebben. 

De meeste voorkomende oorzaak is dat het financieel slecht gaat met een bedrijf. Er moeten wel banen geschrapt worden omdat ze anders failliet kunnen gaan. Er is te weinig werk voor het aantal personeel dat er rond loopt. Andere redenen kunnen zijn:

  • Automatisering. Computers en machines nemen het werk over, waardoor er minder mensen nodig zijn.
  • Veel bedrijven staan uit verschillende onderdelen. Wanneer bijvoorbeeld onderdeel A niet goed loopt, kan een bedrijf er voor kiezen om onderdeel A af te stoten. 


Een werkgever mag niet zomaar zijn personeel op grond van bedrijfseconomische redenen ontslaan. Vaak moet hij een ontslagvergunning aanvragen bij het UWV werkbedrijf. Deze zullen gaan beoordelen of het ontslag wel terecht is. Het bedrijf zal zijn jaargegevens moeten overleggen. Pas wanneer blijkt dat het voor het bedrijf echt noodzakelijk is om mensen te ontslaan, zal de UWV een ontslagvergunning afgeven. Ook moet er in veel gevallen een sociaal plan gemaakt moeten worden. In veel gevallen gaat het namelijk om veel banen die in één keer weg moeten. In een sociaal plan beschrijft de werkgever hoe het ontslag voor de werknemers zo aangenaam mogelijk gemaakt kan worden. Dit kan bijvoorbeeld door een ontslagvergoeding of door een werknemer aan een andere baan te helpen. 

 


Ontslag bij arbeidsongeschiktheid


Het kan gebeuren dat je als werknemer ziek wordt waardoor je je werk niet meer kan uitvoeren. In principe mag dit geen reden zijn voor ontslag. Sterker nog, je bent beschermd tegen ontslag. Je mag pas ontslagen gaan worden als je langer dan twee jaar arbeidsongeschikt bent. Een werkgever mag zijn werknemer dan nog niet zomaar ontslaan. Er moet eerst worden gekeken of de werknemer geen andere functie kan gaan doen. Wanneer je als werknemer hier aan niet mee werkt, dan heeft de werkgever wel een reden om hem te ontslaan.



Reactie plaatsen

Reacties

Er zijn geen reacties geplaatst.