Hoe werkt een ontslag?

Hoe gaat een ontslag in zijn werk?


Op deze pagina behandel ik het ontslag wanneer er sprake is van een vast dienstverband. Bij ontslag op staande voet en ontslag bij het aflopen van een contract, spreekt het eigenlijk vanzelfsprekend. Wanneer er een goede reden is mag je ontslagen worden op staande voet. En wanneer een contract afloopt is de werkgever niet verplicht om dit te verlengen. Wanneer je een contract hebt voor onbepaalde tijd dan mag je werkgever je niet zomaar ontslaan. Hij kan op drie verschillende manieren het contract toch laten ontbinden. Hieronder heb ik de drie manieren beschrijven en welke consequenties dit heeft voor een eventuele ww-uitkering en ontslagvergoeding.






Ontslag met wederzijds goedvinden


Er zijn genoeg situaties te bedenken waarom je niet langer kan blijven werken bij het bedrijf waar je werkt. (zie redenen ontslag.) Wanneer en bijvoorbeeld geen werk genoeg is of als het slecht met een bedrijf gaat zullen er banen geschrapt moeten worden. Een werkgever kan er voor kiezen om dit onderling te regelen. Dit kan een hoop geld en papierwerk schelen. Ook kan het voor de werknemer zelf fijn zijn omdat je niet met haat en nijd uit elkaar gaat. Een paar punten zijn echter wel belangrijk wanneer het ontslag met wederzijds goedvinden wordt geregeld. 

  • Wat heeft je baas je te bieden? Wanneer een werkgever een contract wilt be-eindigen zal hij in veel gevallen een ontslagvergoeding meegeven. Wanneer hij je een bedrag aanbied, laat er wel even naar kijken. Misschien scheept je baas je af met veel minder dan waar je eigenlijk recht op hebt. Wanneer je niet akkoord gaat met de regeling die je werkgever wilt treffen, teken dan niks. 
  • Ga zelf na of je ontslag noodzakelijk is. Misschien is er wel een mogelijkheid om in het bedrijf te kunnen blijven werken waar je werkt. Ga zelf de mogelijkheden na voor je instemt met je ontslag. 
  • Neem nooit zelf ontslag. Wanneer je zelf ontslag neemt, heb je geen recht meer op een ww-uitkering. Je behoudt wel het recht op een ww-uitkering als je werkgever zwart op wit zet waarom je weg moet, bijvoorbeeld bij bedrijfs economische redenen. Je moet kunnen aantonen dat je ontslag niet bij jezelf verwijtbaar is, dus dat het niet je eigen schuld is dat je weg moet. 
  • Als je er met je baas niet uit kan komen, dan gaat het ontslag met wederzijds goedvinden niet door. Je werkgever zal het ontslag alsnog via de officiĆ«le weg moeten regelen.



Ontslag via UWV-werkbedrijf


In sommige gevallen zal een werkgever een ontslagvergunning aanvragen bij het UWV. Redenen om een ontslag bij het UWV werkbedrijf aan te vragen kunnen zijn:

  • Bedrijf economische reden
  • Langdurige ziekte


  1. Je werkgever vraagt als het ware een ontslagvergunning aan. Allereerst moet de werkgever een aanvraag tot ontslag naar het UWV werkbedrijf sturen. Hierin moet hij de reden voor het ontslag aangeven, dit moet ook onderbouwt kunnen worden. Voorbeeld: Het gaat slecht met een bedrijf en er moeten mensen worden ontslagen om het bedrijf rendabel te houden, dan zal de werkgever de jaarcijfers moet laten zien om aan te tonen dat het financieel echt slecht gaat met het bedrijf.
  2. Het UWV werkbedrijf stuurt deze aanvraag door naar de werknemer. Wanneer je het er niet mee eens bent moet je binnen twee weken een brief terugsturen waarin je bezwaar maakt. Je moet in deze brief wel aan tonen waarom je van mening bent dat je ontslag niet noodzakelijk is. 
  3. Daarna zal het UWV beoordelen of er een ontslag vergunning wordt afgegeven. Wanneer je bezwaar hebt gemaakt en er twijfel ontstaat over het ontslag, dan zal het UWV om meer gegevens van de werkgever vragen. Als het UWV werkbedrijf van mening is dat een ontslag noodzakelijk is, dan zal er een ontslagvergunning worden afgegeven. Hier kan niks tegen gedaan worden.


Er zijn een paar punten waar je op moet letten bij een ontslag via het UWV werkbedrijf. Allereerst geldt er vaak een opzeg termijn. Op het moment dat de werkgever de ontslagvergunning binnen heeft, zal hij de werknemer laten weten dat hij ontslagen gaat worden. Kijk je cao er op na wat de opzegtermijn is. Wanneer er niks in het CAO staat, dan is er een wettelijke regeling. 

Bij ontslag via het UWV werkbedrijf heb je wel recht op een ww-uitkering. Er is tenslotte al bewezen dat je ontslag noodzakelijk is en dat het niet je eigen schuld is. 

Er wordt echter niet gekeken naar een ontslagvergoeding. Daarin oordeelt het UWV werkbedrijf niet. En de werkgever is niet verplicht om een ontslag vergoeding mee te geven. Wanneer je toch een ontslagvergoeding wil zullen er juridische stappen moeten worden ondernomen.



Ontslag via de kantonrechter


Ontslag via de kantonrechter wordt vaak als laatste middel gebruikt. De meest voorkomende redenen van een ontslag via de kantonrechter zijn:

  • Het betreft een individuele zaak. De werkgever wilt van een werknemer af, maar er is eigenlijk geen pure noodzaak.
  • De ontslagprocedure bij het UWV werkbedrijf is niet naar wens gelopen
  • Er is een dringende reden om de werknemer te ontslaan of de werknemer heeft ontslagbescherming. (Bijvoorbeeld bij zwangerschap of ziekte.)


Wanneer een werkgever zijn werknemer via de kantonrechter wilt ontslaan dan moet hij een verzoekschrift indienen met de redenen voor het ontslag. Hij zal dit goed moeten onderbouwen. De kanton rechter zal zich over de zaak buigen. In de meeste gevallen zal de kantonrechter wel het ontslag goedkeuren, maar in de meeste gevallen kent hij ook een ontslagvergoeding toe. De hoogte van de ontslagvergoeding is van een aantal punten afhankelijk:

  • Leeftijd van de werknemer
  • Aantal dienstjaren
  • Salaris
  • Reden van het ontslag



Reactie plaatsen

Reacties

Er zijn geen reacties geplaatst.